Διαβατήρια, Περδίος & Άλλοι

Ιουνίου 17 2020

Τώρα που βρήκαμε τα δύσκολα στην οικονομία, ξαναθυμηθήκαμε τα κίνητρα για τα διαβατήρια και μάλιστα ορισμένα κόμματα που κατηγορούσαν την Κυπριακή Κυβέρνηση για την παραχώρηση των διαβατηρίων, τώρα τα ίδια αυτά κόμματα και άλλοι, εισηγούνται την επείγουσα επαναφορά «του μέτρου αυτού, με αυστηρούς όμως όρους». Δυστυχώς οι ξένοι αυτοί επενδυτές δεν έρχονται όποτε εμείς θέλουμε. Δεν αποτελούν αυτοί οι ξένοι επενδυτές «νερό στην φουντάνα» που την ανοίγουμε όποτε θέλουμε. Έχει γίνει τεράστια ζημιά στον επενδυτικό τομέα ακινήτων της Κύπρου, με κύριο λόγο την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων στην Δημοκρατία μας, ενώ η απόσυρση των διαβατηρίων είναι ένα χαστούκι στην όλη προσπάθεια. Πήραμε λοιπόν €6½ δις. από το μέτρο αυτό και στοχεύουμε προς νέα είσπραξη (εάν όλα πάνω καλά) για ακόμη €1 δις. (με τις 100 αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ δεν έχουν ακόμη λάβει απάντηση οι ενδιαφερόμενοι και με επιπλέον 700 νέους ενδιαφερόμενους να αναμένουν.

Υποβάλαμε σε αυτήν την σελίδα ότι η μη ομαλή πλεύση του επενδυτικού προγράμματος που είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν/είναι κυρίως οι developers, που επεξεργάζονται όλων των ειδών ιδέες δικές τους και με παραπλανητικές διαφημίσεις, ενώ το πιο τραγικό ήταν (ως ένα παράδειγμα) ο εκ Πάφου ορμώμενος developer, που έβαλε διαφημίσεις στον τοπικό τύπο και στο ίντερνετ, προσκαλώντας οποιοδήποτε να του «πάρει πελάτες και θα αποκτήσει σοβαρό εισόδημα». Οι αναμενόμενοι λοιπόν πιο αυστηροί κανονισμοί μάλλον θα εγκριθούν σύντομα από την Βουλή, αλλά οι κανονισμοί αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν και αυστηρές ρήτρες εις βάρος οποιουδήποτε παραπλανάει (με προηγούμενη μας εισήγηση για ρήτρα €1/2 εκ. ανά πράξη (δεν αναμένουμε όμως να υιοθετηθεί μια και τα συμφέροντα είναι μεγάλα και από διάφορες κατευθύνσεις). Εάν καταφέρουμε αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα να ξανά-ξεκινήσει (έστω και σε πιο χαμηλό ρυθμό, μια και που οι ξένες χώρες, πηγή αυτής της ζήτησης, έχουν και τα δικά τους προβλήματα (λόγω ιού και άλλων) και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό (από Ελλάδα, Μάλτα/ Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ε.Ε.) θα είναι ότι το καλύτερο. Το θέμα των διαβατηρίων/βιζών είναι πολύ σοβαρό, διότι τώρα που η ντόπια αγορά βρίσκεται υπό σοβαρή ύφεση, θα αντιμετωπίσουν, εκτός από τους developers και οι χρεώστες για την εξόφληση των δανείων τους και κατ’ επέκταση οι τράπεζες που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν δικά τους προβλήματα, ενώ η εχθρότητα των κομμάτων εναντίον των τραπεζών δεν βοηθά. Ελπίζουμε ότι η εχθρότητα αυτή να μην καταλήξει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των τραπεζών μας και να βρεθούμε ξανά στο Bail In του 2013 και το παραλίγο εκείνο του Συνεργατισμού πρόσφατα. Το τελευταίο υπάρχει ακόμη στην μνήμη μας και προκαλεί φοβία στους καταθέτες. Η υπενθύμιση της διαφήμισης του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, είναι ακόμη προφητική («μην βάλετε τα χρήματα σας στον κήπο, αλλά μαζί μας»). Να το συζητήσουμε σύντομα διότι συζητώντας την ανησυχία των καταθετών, ίσως να είναι και κάποια καλή ιδέα η δημιουργία χρηματοκιβωτίων ιδιωτικής εταιρείας με ιδιοκτησία όμως του ατόμου που καταθέτει (στο κιβώτιο), μέχρι να «δούμε τι θα γίνει».
Έχουμε τώρα και τον Τουρισμό, που είναι ένα μεγάλο στοίχημα και το πιο σημαντικό για την Κυπριακή οικονομία. Η δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Περδίου για μείωση του τουρισμού κατά 60% (και αυτό υπό προϋποθέσεις για σύντομη επίλυση του θέματος ιού) είναι ότι το πιο ανησυχητικό. Εδώ έχουμε την δήλωση της Προέδρου της Ε.Ε. να μην προγραμματίζονται ταξίδια στο εξωτερικό προς το παρόν. Μας πιάνει ανατριχίλα αυτό από μόνο του. Σίγουρα οι εισηγήσεις του κ. Περδίου για τον κοινωνικό τουρισμό που πάντοτε υπήρχε, αλλά μετά της αρχικής του εφαρμογής προ 30 ετών, το επιτυχέστατο αυτό μέτρο, που αφορούσε μόνο τα ορεινά θέρετρα, με την πρώτη δυσκολία επενέβησαν οι ξενοδόχοι των πόλεων και ασφαλώς μεταξύ των δύο, οι δικαιούχοι επέλεξαν τις παραλίες. Τώρα πιστεύουμε κ. Περδίο ότι θα πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν σε ποσοστά ως μέγιστο για τα παραλιακά 60% και 40% για τα ορεινά θέρετρα. Προτείναμε και στο παρελθόν προ 1 έτους, πρόσθετα κίνητρα για τα ορεινά θέρετρα, όπως αύξηση συντελεστή δόμησης προς αναπαλαίωση, σε παραχώρηση συντελεστή δόμησης από αγορές/ενοικιάσεις ξενοδοχείων ορεινών θέρετρων από τις παραλιακές μονάδες στους αγοραστές, ενθάρρυνση διατήρησης της λειτουργίας τους για τουλάχιστον 6 μήνες με επιχορηγήσεις (δίδοντας λεπτομέρειες) και εφόσον ο παραλιακός τουρισμός πήγαινε καλά, οι των ορεινών θέρετρων έμειναν, «εκτός», από το Κράτος.

Χάσαμε και τον κ. Παπαδούρη για μικροπολιτικούς λόγους και τον αντικαταστήσαμε με ένα «δάσκαλο» που ακόμη να δούμε δείγματα γραφής του. Χωρίς να γνωρίζουμε αυτόν τον Επίτροπο, έχουμε τις επιφυλάξεις μας πως μπορεί ένα άτομο χωρίς επιχειρηματικές γνώσεις να διαχειριστεί τέτοιες επιχειρήσεις και θέματα (ελπίζουμε να αποδειχθούμε λανθασμένοι). Βέβαια, ευτυχώς που τον έχουμε και αυτόν (κ. Περδίο) διότι φανταστείτε εάν το υπεύθυνο όργανο ήταν το Υπουργείο Εμπορίου (ίδε και την «σαλάτα» του χαλλουμιού και άλλα χωρίς καμία τιμωρία ακόμη).
Γίνεται έρευνα και έρευνα!!

Σε αυτήν την κατάσταση που βρισκόμαστε αγαπητοί μας αναγνώστες, ευτυχώς που έχουμε τώρα κάποιους νέους ανθρώπους, ελεύθερους σε κάποιο βαθμό από τις πολιτικές αγκυλώσεις που έδειξαν αξιόλογο έργο. Ο κ. Περδίος είναι ο ένας, όπως και η κ. Νατάσα Πηλείδου για την ναυτιλία και πιο πρόσφατα ο κ. Καρούσος. Δείγματα γραφής λοιπόν προς χρήση νέων ανθρώπων, με όραμα και πολλή όρεξη για δουλειά, διδάγματα τόσο για την υφιστάμενη, όσο και για τις μελλοντικές κυβερνήσεις αυτού του τόπου που τώρα, αυτοί οι νέοι άνθρωποι δυστυχώς δεν θα μπορούν να δείξουν έργο λόγω της κατάστασης του ιού που και ασφαλώς και οι ίδιοι θα απογοητευθούν (όχι λόγω δικών τους ελλείψεων).

Βάσει αυτής της εμπειρίας είχαμε κατ’ επανάληψη εισηγηθεί την υιοθέτηση υφυπουργείου Εσωτερικών που να ασχοληθεί με τα χρόνια προβλήματα των αδειών, έκδοσης τίτλων, ενώ μας προκαλεί προβληματισμό οι διάφορες θέσεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και άλλους ονομαζόμενους περιβαλλοντιστές και τις υπερβολές που καταλήξαμε τώρα στην μη ύπαρξη γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου, την ασύμφορη κατασκευή του έργου Σιακόλα στην Λίμνη (Πόλη Χρυσοχούς), στο τραγικό εκείνο δρόμο αεροδρομίου-Πάφου με τα υπολειπόμενα 500 μέτρα και τώρα στην απαράδεκτη αναμενόμενη «ακύρωση» του δρόμου Πάφου-Πόλης (ίδε Γενικό Ελεγκτή επί τούτου). Ταυτόχρονα η περίεργη Πυθίνια θέση της Επιτρόπου των Προσωπικών Δεδομένων για τον περιορισμό στην τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, εις μια προσπάθεια περιορισμού των εγκλημάτων (που επηρεάζει τόσο τους ντόπιους, αλλά και ιδιαίτερα τους ξένους και κατ’ επέκταση την οικονομία) είναι ότι το χειρότερο (γιατί στην Βρετανία επιτρέπονται και σε άλλες χώρες;) – ίδε σχετική μας αρθρογραφία επί του θέματος – ίδε και τον Επίτροπο Ασφαλειών σε σχέση με την κατάσταση στην Βουλγαρία.

Τελειώνοντας λάβαμε και επιστολή από το Τμήμα Περιβάλλοντος που μας υποδεικνύει γιατί να αναφερόμαστε ότι η κατάταξη μιας περιοχής ως Natura μειώνει την αξία ενός ακινήτου. Του απαντήσαμε, αλλά από μόνη της αυτή η επιστολή δείχνει ότι το Τμήμα αυτό ζει εκτός Κύπρου όταν περίπου το 30% της Κύπρου κατατάσσεται ως τέτοιο, επιπλέον του 40% των Τουρκοκρατούμενων περιοχών και κατ’ επέκταση ακύρωση διαφόρων έργων που έχουν ως στόχο την καλή διαβίωση των Κυπρίων.

«Ωραία» όλα αυτά, αλλά στο τέλος ένας είναι ο στόχος, αυτός της καλής διαβίωσης των Κυπρίων και οι διάφορες θεωρίες που έστω και εάν υιοθετήσουμε ότι είναι καλοπροαίρετες, που καταλήγουν;

Υπάρχει άνθρωπος αναζητούσε ο Αρχιμήδης και προσθέτουμε, ποιος αγαπά την Κύπρο και τους ανέργους της;

Τελειώνοντας θα ήταν λάθος να μην δώσουμε τα εύσημα σε ένα ακόμη νέο άνθρωπο, στον Υπουργό Υγείας κ. Κ. Ιωάννου, που αποτελεί ένα Αστέρι στην όλη τραγική κατάσταση.

Επικοινωνία