Τα παρατράγουδα του Ιού & Κτηματομεσιτικά

Ιουνίου 17 2020

Είναι δεδομένη η μείωση της ζήτησης από αγοραστές στην Κυπριακή αγορά ακινήτων λόγω ιού και επιπλέον της γενικής ανησυχίας που υπάρχει για την υγεία του κοινού. Το θέμα που εγείρεται για τα διαβατήρια, την αδυναμία επίσκεψης στην Κύπρο των ξένων και την αναμενόμενη μείωση των εισοδημάτων κλπ, έχουμε και διάφορα παρατράγουδα που αντιμετωπίσαμε τις τελευταίες 20 ημέρες στις πωλήσεις.

• Πωλητές σε ένα μεγάλο ποσοστό, αρνούνται την επίσκεψη ενδιαφερομένων αγοραστών στις μονάδες τους λόγω της υποψίας/ανησυχίας που έχουν ότι οι επισκέπτες/ενδιαφερόμενοι αυτοί δυνατόν να τους μεταδώσουν τον ιό – ίσως και δικαιολογημένα. «Να έρθετε μετά» είναι η κοινή απάντηση.
• Σε επίσκεψη μας σε κατοικία στην Πάφο, ο άτυχος επισκέπτης/πιθανός αγοραστής, φταρνίστηκε!! Τι το ήθελε και αυτός, διότι μας ζήτησε ο ιδιοκτήτης να αποχωρήσουμε (ευγενικά μεν) άρον-άρον!!
• Προ της επίσκεψης σε μονάδα ενδιαφέροντος, βάζουμε σε κάθε χώρο κοινής χρήσης το αντισηπτικό (για να φαίνεται), όπως και χαρτί σκουπίσματος για τα χέρια – ελπίζοντας έτσι ότι αποδεικνύουμε ότι ο ιδιοκτήτης λαμβάνει τα μέτρα του, προς εφησυχασμό των επισκεπτών!!
• Ιρανός ιδιοκτήτης διαμερίσματος προς πώληση «κλείδωσε» την οικογένεια του στο ένα υπνοδωμάτιο, μέχρι να αποχωρήσει ο επισκέπτης, με μόνη του οδηγία να μην το επισκεφθούμε και ασφαλώς χωρίς είσοδο στο υπνοδωμάτιο της δικής του καραντίνας.
• Ολλανδός επισκέπτης/πιθανός αγοραστής μας στον Πρωταρά που τον πήραμε στην θάλασσα για να «δοκιμάσει την θερμοκρασία της θάλασσας» όπως μας είπε, αλλά αρνήθηκε να μπει μέσα στο νερό, διότι υπήρχαν ακόμη 2-3 άτομα σε απόσταση 20-30 μέτρων μακριά (μέσα στο νερό!!) λόγω ιού, παρόλο που και ο δικός μας πωλητής έβαλε το μαγιό του και μπήκε στο νερό, για να του δείξει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο (βγάζουμε το καπέλο στον πωλητή μας).
• Φαίνεται επίσης ότι θα αποτελέσει και προϋπόθεση (αναλόγως των συνθηκών) εάν υπάρχει πλησίον του υποστατικού προς πώληση online υπεραγορά και ύπαρξη εξυπηρέτησης delivery/take away. Ρώσος πελάτης του Γραφείου μας, αφού διευθετήθηκε μέσω μας η αγορά online, μας ζητά τώρα τουλάχιστον για την περίοδο αυτής της κρίσηςνα του μεταφράσουμε τα προϊόντα που θέλει στα Ρωσικά, διότι δεν γνωρίζει Ελληνικά/Αγγλικά!! (ευχαριστούμε προς τούτο την υπεραγορά που ανάλαβε να του παρέχει και αυτήν την υπηρεσία στις κατηγορίες των προϊόντων που μας κατέγραψε).
• Κύπριος πιθανός αγοραστής διαμερίσματος μας ζήτησε ότι με την παράδοση της μονάδας, να αναλάβουμε την απολύμανση της (προσθέτουμε με δικά μας/πωλητή έξοδα) και με την υπογραφή σχετικού πιστοποιητικού!!.
• Κινέζος ενδιαφερόμενος μας ζήτησε όπως του εξασφαλίσουμε το σχετικό πιστοποιητικό υγείας για να έλθει στην Κύπρο!! Του εξηγήσαμε ότι τα αεροδρόμια είναι κλειστά, ενώ τα σχετικά πιστοποιητικά εξασφαλίζινται από ορισμένους οίκους και έχουν διάρκεια χρόνου 4 ημερών – επιμένει και επιμένει (δεν βοηθά και η μη καλή γνώση της Αγγλικής εκ μέρους του).
• Τα fake news δίνουν και παίρνουν και υποψιαζόμαστε ότι ο ανταγωνισμός (έστω και εγκληματικός) έχει τον ρόλο του. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι μεγάλη υπεραγορά ποιότητας στα Λατσιά και ένα φαρμακείο στον ίδιο Δήμο έχουν μολυνθεί (ψευδής πληροφόρηση που καταγγέλθηκε στην Αστυνομία). Που σταματά αυτή η υπόθεση στο τέλος αγαπητοί μας αναγνώστες, διότι, ίσως, αύριο να μας κατηγορήσουν και εμάς ως Γραφείο ότι «γνωστό Γραφείο ακινήτων δεν επέβαλε στους υπαλλήλους του καραντίνα ......». Πως όμως διαπιστώνει κάποιος την κακόβουλη αυτή κατηγορία έστω με καταγγελία στην Αστυνομία, αλλά εν τω μεταξύ;
• Ένας αθλητικός τύπος που του πουλήσαμε κατοικία στο Penhill, περίπου, μας κατηγορεί ότι δεν τον πληροφορήσαμε ότι δεν μπορεί να τρέχει (jogging) στο πάρκο της Αθαλάσσας, στο οποίο η κατοικία αυτή εφάπτεται. Του απαντήσαμε επί του θέματος, αλλά αυτός επιμένει!!

Αυτά και άλλα και όλα αυτά τον τελευταίο μήνα.

Είναι γεγονός ότι τα ακίνητα στην Κύπρο θα έχουν μείωση στην ζήτηση και ως μια διεθνή ένδειξη είναι οι πωλήσεις στο Χογκ-Κογκ, όπου νέο έργο εταιρείας που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ζήτηση, λόγω του ιού, μείωσε τις τιμές το κατά 20% περίπου για να έχει κάποια ανταπόκριση. Ασφαλώς και υπάρχει μείωση/πάγωμα της ζήτησης αυτήν την περίοδο στην Κύπρο και μαζί με το θέμα των διαβατηρίων, μας προκαλεί ανησυχία η οικονομική κατάσταση των διαφόρων developers (και κατ’ επέκταση των χρηματοδοτών των έργων). Αυτή η μείωση της ζήτησης ασφαλώς θα έχει επίδραση και στην ευρύτερη οικονομία/αγορά ακινήτων που αφορά και τους ντόπιους (προς κυρίως διαμερίσματα/οικογενειακές κατοικίες). Το ποσοστό του Χογκ-Κογκ του 20% δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό σε κάποιο βάθος χρόνου, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και η τυχόν τωρινή πρόβλεψη για μείωση σε ποσοστά είναι πρόωρη.
Άνκαι δεν έχει σχέση με τον ιό και έχοντας υπόψη τις διάφορες αναφορές στον τύπο κλπ για εγκληματίες που κτυπούν την πόρτα ή άλλως πως για κλοπές, Τσέχος αγοραστής επέμενε όπως του παραχωρήσουμε ένα από τους σκύλους μας (καθαρόαιμα λυκόσκυλα από την Τσεχία) για να τον προστατεύει!! Παραχωρήσαμε τον ένα ως δανεικό για 2 μήνες (τον Στυλλή) και τον δεύτερο τον δωρίσαμε στην ΕΜΑΚ (τον Μίτσο). Του προτείναμε να του εξασφαλίσουμε άλλους σκύλους έστω και λυκόσκυλα επί μόνιμης βάσης, αλλά μας απάντησε ότι «προτιμώ τους δικούς μας».
Ελπίζω να σας χαλαρώσαμε με τα πιο πάνω. Ποιος είπε ότι τα κτηματομεσιτικά είναι εύκολη δουλειά;
Τώρα ο κενός αυτός χρόνος και με την ελπίδα ότι η κατάσταση αυτή θα ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα (3 μήνες κατά ορισμένους ειδικούς και 1 χρόνο κατά άλλους – χωρίς ακόμα να γνωρίζει η αγορά με σιγουριά) είναι περίοδος αναδιοργάνωσης, επικοινωνία με πελάτες/πωλητές, ενδιαφερόμενους αγοραστές κλπ, ενώ η στροφή προς χρήση της Virtual Tours (κοινή στο εξωτερικό, όχι όμως τόσο στην Κύπρο) ενδείκνυται.

Επικοινωνία