Η περίοδος της κακής εκμετάλλευσης;

Ιουνίου 18 2020

Στο προηγούμενο μας άρθρο που αφορούσε κάποιες δικές μας εισηγήσεις για τυχόν μείωση ή όχι των ενοικίων, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις (υπέρ και κατά) με την πλειοψηφία να υποστηρίζουν στις δικές μας απόψεις (για εκείνους ασφαλώς που μας έστειλαν σχετικές επιστολές, τηλεφωνήματα και άλλα). Εκείνο το οποίο είναι περίεργο όμως είναι ότι Δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι που δεν επηρεάζονται τα εισοδήματα τους όπως και κάποιοι άλλοι (π.χ. τραπεζικοί κ.λπ.) ήταν οι πλέον διαμαρτυρόμενοι.

Διερωτόμαστε λοιπόν εάν η περίοδος αυτή, είναι η ευκαιρία που έχουν διάφοροι να εκμεταλλευτούν αδικαιολόγητα την συζήτηση για τα ενοίκια.

Οι διαμαρτυρόμενοι για την μείωση των ενοικίων μας υπέδειξαν ότι στην Ελλάδα, όπου με σχετικό διάταγμα, μειώθηκαν τα ενοίκια κατά 40% (ξέχασαν όμως να μας αναφέρουν ότι αυτό ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που έκλεισαν τις δραστηριότητες τους μέχρι το τέλος του 2020, για εκείνους που απολύθηκαν από την εργασία τους, ενώ η μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 6-7 χρόνια – που δεν υπάρχει στην Κύπρο – είναι τραγική για τους πλείστους).

Είχαμε επίσης διαμαρτυρίες από κέντρα αναψυχής στις παραλιακές τουριστικές περιοχές για την άποψη μας ότι εφόσον αυτές οι επιχειρήσεις είναι κλειστές εν πάση περιπτώσει κατά την χειμερινή περίοδο, ποια είναι η ζημιά τους;

Εμφανίζεται τώρα και το φαινόμενο του εκφοβισμού, του τύπου, «εάν δεν μειώσεις το ενοίκιο κατά 50%, δεν πληρώνω τίποτε (και με την απόφαση για μη έξωση μέχρι τον 9/2020 ενθαρρύνονται).

Έχουμε τώρα και την αιώνια, κάπως ανεύθυνη μας Βουλή, να αρνείται την εξαγωγή ζώων που σφάζονται με την μέθοδο Kosher. Σίγουρα δεν συμφωνούμε με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο σφαγιασμού, αλλά τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν πως να διαθέσουν τα ζώα τους; Η απάντηση θα είναι να επιχορηγήσει και πάλι το Κράτος σε ποσό ίσως πέραν του €1.0 εκ. (και αυτό από τα Κρατικά ταμεία, δηλαδή εμείς οι πολίτες με τα μειωμένα εισοδήματα εκτός ασφαλώς των Δημοσίων υπαλλήλων και άλλων).
Σίγουρα η κατάσταση αυτή που αφορά την μείωση ή όχι των ενοικίων, είναι πολύ δύσκολη στο να είναι κάποιος απόλυτος στις θέσεις του, αλλά πρέπει ο στόχος μας να είναι η καλή διαβίωση και εργοδότηση του ντόπιου πληθυσμού και δεχόμαστε ότι ορισμένες αποφάσεις θα είναι «οδυνηρές» για ορισμένους.

Είμαστε ένα Κράτος του «μάκρους και του πλάτους» δυστυχώς – ίδε και το θέμα των διαβατηρίων όπου τα ίδια εκείνα κόμματα που κατηγορούσαν το Κράτος για χαλαρή αποδοχή, τώρα, με την κρίση εισηγούνται την επαναφορά του μέτρου αυτού ως επείγον, αλλά με πιο αυστηρές προδιαγραφές (η ζήτηση όμως δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τους ξένους, οι οποίοι τώρα έχουν και άλλες επιλογές, ενώ η αβεβαιότητα της διατήρησης του Κυπριακού διαβατηρίου είναι ότι το χειρότερο). Έστω και εάν μας «γελάσουν» 20-30 ξένοι αιτητές, δεν είναι το τέλος του κόσμου, όταν από τα 1.500 διαβατήρια υπάρχουν και οι πιο πάνω που ίσως δεν δικαιούνται.

Στο θέμα της εκμετάλλευσης υπάρχει και το Δικαστικό μας σύστημα που με τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις (χειρότερη από την Κύπρο είναι η Ζιμπάμπουε), βοηθά στην όλη κατάσταση των κακοπληρωτών.

Επειδή διαχειριζόμαστε διάφορα έργα εκ μέρους πελατών μας, έχουμε και κάποια παραδείγματα, ορισμένα από τα οποία είναι και τραγελαφικά:

• Ο ενοικιαστής, ζωγράφισαν τα παιδιά του πάνω στους τοίχους του διαμερίσματος και αρνείται να πληρώσει το κόστος του μπογιατίσματος, διότι «αυτά είναι έργα τέχνης».
• Ενοικιαστής εγκατέστησε δίσκο τηλεόρασης 2½ μέτρων επί της οροφής και επιμένει ότι ο ιδιοκτήτης του αφαίρεσε το κόστος του δίσκου από τα ενοίκια, ενώ ο ιδιοκτήτης δεν τον θέλει.
• Ουκρανός ενοικιαστής άφησε 2 κιβώτια βότκα, απαιτώντας όπως ο ιδιοκτήτης τα πάρει έναντι του ενοικίου που όφειλε (€2.500!!). Που θα βρεθεί τώρα ο ενοικιαστής; Εάν δεν σας αρέσει η βότκα, τότε βάλτε την για απολύμανση!! (ίδε Πολωνία με τις παράνομες βότκες).
• Ενοικιαστής υποενοικίασε το κατάστημα του ιδιοκτήτη σε τρίτο (δεν απαγορεύεται από το συμβόλαιο), ο υποενοικιαστής δεν πληρώνει και τώρα ο ιδιοκτήτης τρέχει στα δικαστήρια, ενώ ο αρχικός ενοικιαστής αφού έλαβε €20.000 αέρα από τον δεύτερο είναι οκέϊ!!
• Ενοικιαστής υπό μορφή εταιρείας ζήτησε όπως γίνει ανανέωση της σύμβασης ενοικίασης με τον ίδιο μεν μέτοχο, αλλά και με άλλους μετόχους της εταιρείας. Αποτέλεσμα είναι ότι οι «νέοι μέτοχοι», άσχετοι με την υπόθεση (4 Ρουμάνοι), και χωρίς οικονομικό υπόβαθρο, κατοικούν στο διαμέρισμα και ο ιδιοκτήτης ελπίζει σε κάποιο άγνωστο μελλοντικό χρόνο να αναλάβει το διαμέρισμα του (δεν πληρώνεται το ενοίκιο).
• Ιδιοκτήτης που δημοσίευσε στο ίντερνετ ότι ο «τάδε» ενοικιαστής δεν του πληρώνει το ενοίκιο, κίνησε αγωγή στον ιδιοκτήτη για λίβελλο (defamation of character). Το δικαστήριο (ΗΠΑ) αποφάσισε ότι εφόσον η δημοσίευση είναι αληθής, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα (δεν γνωρίζουμε όπως το δικό μας νομικό καθεστώς).
• Το αίτημα ιδιοκτήτη εναντίον του ενοικιαστή ότι μετά από 4 χρόνια έπρεπε ο ιδιοκτήτης να ζητά αποζημίωση από τον ενοικιαστή λόγω ζημιών, το δικαστήριο αποφάσισε ότι φυσική φθορά είναι ανάλογα με την χρήση – εάν π.χ. υπάρχουν σκύλοι και άλλα ζώα και/ή πρόσθετα άτομα που δεν αναφέρονται στο συμβόλαιο, ο ενοικιαστής είναι υπόχρεος να καλύψει τον ιδιοκτήτη ανάλογα (ΗΠΑ). Προσθέτοντας ότι οφείλει ο ιδιοκτήτης να επισκέπτεται την μονάδα του κατά περιόδους για να εξακριβώνει την τήρηση των όρων του συμβολαίου και να μην περιμένει στο τέλος και με αυτόν τον τρόπο «αποδέχεται» κάποια ανοχή εκ μέρους του για ζημιές.
Κ.λπ.

Η εκμετάλλευση εναντίον των ιδιοκτητών είναι εκτεταμένη και μεγάλη, αφήνοντας τους ίδιους, ιδιαίτερα εκείνους που βασίζονται σε τέτοια εισοδήματα για την διαβίωση τους, αλλά και άλλους που χρωστούν λόγω δανείων κ.λπ. στα κρύα του λουτρού. Ασφαλώς υπάρχουν και ιδιοκτήτες που πιστεύουν ότι «τίποτε δεν συμβαίνει», ιδιαίτερα για τα καταστήματα, αδιαφορώντας για την κατάσταση. Εάν πάρουμε ως παράδειγμα το κέντρο της Λευκωσίας με τους δρόμους κλειστούς λόγω εργασιών, είναι λανθασμένη η θέση αυτή των ιδιοκτητών. Και εισηγούμαστε όπως για αυτήν την περίπτωση και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και για τους ενοικιαστές εκείνους που προηγουμένως ήταν συνεπείς, να τυγχάνουν μείωσης ενοικίου για 2-3 μήνες μόνο. Αυτή η εισήγηση συμφέρει και στους ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν μια έκπτωση για περίοδο 2-3 μηνών, μέχρι «να δούμε τι θα γίνει» με την όλη κατάσταση. Εάν ο ενοικιαστής ήταν συνεπής προ του ιού, είναι καλύτερα να προσπαθήσετε (ιδιοκτήτες) να τους διατηρήσετε, παρά να αναμένετε ένα νέο ενοικιαστή άγνωστης συμπεριφοράς στην πληρωμή των ενοικίων μετά.

Είχαμε υποβάλει τις απόψεις μας για τα ενοίκια V ιού στην σελίδα αυτή προ 15 ημερών, όπως έχουμε υποβάλει και τα σχόλια μας στην εισήγηση της ΟΕΒ που απεστάλη σε επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών (ένα ακατανόητο έγγραφο ομολογουμένως).

Επικοινωνία