Ποιός κυβερνά την Κύπρο;

Ιουλίου 1 2020

Στις Δημοκρατίες του δυτικού κόσμου, είχαμε την εντύπωση μέχρι τώρα ότι οι πολίτες επέλεγαν την κυβέρνηση, η οποία και κυβερνούσε τον τόπο.

Ίσως αυτό να συμβαίνει σε άλλες χώρες και όχι ιδιαίτερα για την Κύπρο, η οποία φαίνεται να κυβερνάται από τρίτους.

• Εάν πάρουμε ως παράδειγμα το συμβάν στο Nova Club ακούσαμε όλων των ειδών τις δικαιολογίες από τον Δήμαρχο του Παραλιμνίου, μέχρι την Αστυνομία και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η συζήτηση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ. Χάσικου, με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, που ακούσαμε και εκεί όλων των ειδών «εξηγήσεις» γιατί δεν έκλεισε το κέντρο αυτό, το οποίο κατά παραδοχή του Δήμου δεν είχε πιστοποιητικό τελικής έγκρισης (και άρα δεν μπορούσε να λειτουργεί) και υποψιαζόμαστε ούτε και άδεια οικοδομής είχε το υποστατικό κατά την ημέρα της παρανομίας.
• Ας έλθουμε τώρα και σε άλλες εξόφθαλμες παρανομίες υπό την κάλυψη του ίδιου Δήμου. Κιόσκι εφημερίδων στην παραλία της ΜΑΑΔ μετατράπηκε σε εστιατόριο δυναμικότητας περί των 150 ατόμων. Κτισμένο εντός της ζώνης της παραλίας όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε ανάπτυξη, λειτουργεί κανονικά εδώ και χρόνια υπό την «προστασία» του Δήμου;
• Χώρος εντός της προστασίας της παραλίας «πάνω» στο κύμα που κατά τον Δήμο Παραλιμνίου, του παραχωρήθηκε από το Κράτος (ως χαλίτικο) για να το διαχειριστεί (περιοχή Νησιά). Ενώ οι ζητούμενες προσφορές από τον Δήμο για ενοικίαση ήταν για περίπτερο εφημερίδων και αναψυκτικών, μετατράπηκε σε grill bar και αφού κάλυψε το 100% του χώρου. Αμφισβητήσαμε την δυνατότητα του Δήμου να καλύπτει/ενθαρρύνει αυτήν την παρανομία και ασφαλώς το ότι δεν έχει άδεια. Σε απάντηση από τον Έπαρχο Αμμοχώστου, αυτός μας δήλωσε ότι δεν είναι δική του η ευθύνη η έκδοση άδειας και αν και ο ίδιος είχε αποταθεί στον Δήμο Παραλιμνίου για να εξετάσει το θέμα, ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται στις επιστολές του (άρα;;). Γράψαμε/καταγγείλαμε το θέμα αυτό εκτός από την Επαρχιακή Διοίκηση και σε διάφορους άλλους επιτρόπους, περιλαμβανομένου και του Γενικού Ελεγκτή, Επίτροπο Διοίκησης κ.λπ., χωρίς καμία απάντηση, εκτός από το Υφυπουργείο Τουρισμού που μας δήλωσε ότι το grill bar λειτουργεί χωρίς άδεια και “θα μελετήσει το θέμα”. Τώρα πως λειτουργεί ένα grill bar χωρίς άδεια οικοδομής, χωρίς πολεοδομικό έλεγχο, χωρίς ύπαρξη υπηρεσιών (και μη παροχή ρεύματος-δεν βρήκαμε το ρολόι της ΑΗΚ χωρίς αποχωρητήρια) και ως εάν αυτό δεν αρκεί, ο ίδιος ο ενοικιαστής να τοποθετεί ταμπέλες διαφημίζοντας το grill bar, διερωτόμαστε τι πλάτες έχει και ο ενοικιαστής αυτός της παρανομίας; Ασφαλώς ο Δήμος και πάλι τον καλύπτει, σε προκλητικό βαθμό, ενώ έχουμε απευθυνθεί τώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο για να μας πληροφορήσει τους όρους της άδειας παραχώρησης του χώρου στον Δήμο, με στόχο την ανάληψη ιδιωτικής ποινικής δίωξης εναντίον του Δήμου. Με την καθυστέρηση της δικαιοσύνης, το θέμα δεν αναμένεται να λήξει σύντομα, αλλά επιτέλους κάποιος από εμάς θα πρέπει να αναλάβει δράση.
• Ας έλθουμε τώρα στα κρεβατάκια που τοποθετούνται από τους Δήμους σε απόσταση 1 μέτρου αντί των 2.0 μέτρων. Η λαιμαργία ιδιαίτερα των Δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου (και άλλους) για χρήμα, οι δύο πλουσιότεροι Δήμοι της Κύπρου, να μην νοιάζονται για τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και ασφαλώς την μη τιμωρία τους είναι σοκαριστικό. Κατέχουμε φωτογραφίες και μάρτυρες (εμείς) για να αποστείλουμε την καταγγελία στην Αστυνομία. Δεν το πράξαμε όμως μέχρι σήμερα, διότι θεωρούμε ότι θα είναι «χάσιμο χρόνου» (ίδε και την απάντηση της Αστυνομίας για το Nova Club – «θα κυνηγήσουμε τους θαμώνες βάσει βίντεο μας είπε» (το πιστεύετε;).
• Έχετε μελετήσει τις διάφορες καταγγελίες για τις διάφορες παρεμβάσεις των Δήμων στις παραλίες και μάλιστα ο τότε Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε «τα έργα». Μετά τι έγινε; Τίποτα!!
• Σε άλλη υπόθεση καταγγείλαμε με γραπτή μας δήλωση στον Αρχηγό της Αστυνομίας για μια απαράδεκτη υπόθεση έκδοσης ακάλυπτων/ψευδών επιταγών και δεν έγινε τίποτε. Αποταθήκαμε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έγραψε 2 φορές στον Αρχηγό για να του απαντήσει. Καμία απάντηση και στο τέλος ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας μας ανέφερε να απευθυνθούμε και πάλι στον Αρχηγό!! Το πράξαμε. Μετά από 1½ χρόνο αναμονής, καμία και πάλι απάντηση.
Κ.λπ. κ.λπ.

Προς το παρόν έχουν καταδικαστεί δύο Δήμαρχοι σε φυλάκιση για τα κακώς έχοντα και άλλοι ανώτατοι λειτουργοί για παρόμοιες υποθέσεις (κακής διαχείρισης) και ελπίζουμε εκεί να καταλήξουν και άλλοι, διότι φαίνεται ότι οι διοίκηση αυτής της Δημοκρατίας δεν βρίσκεται στα χέρια της Κυβέρνηση, αλλά σε τρίτους.

Για την δύναμη των Συντεχνιών έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο μας άρθρο (ίδε Συντεχνίες & Jimmy Hoffa).

Πως λοιπόν αγαπητοί μας αναγνώστες να έχουμε τόσο εμείς οι Κύπριοι, όσο ιδιαίτερα οι ξένοι επενδυτές να έχουν κάποιου είδους εμπιστοσύνη σε αυτήν την πολιτεία στους θεωρητικά κυβερνώντες, αλλά στην πράξη να είναι οι άλλοι;

Και όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν είχαμε ανεξάρτητους δημοσιογράφους – για καταγγελίες επί των καθημερινών θεμάτων. Δυστυχώς με τον χαμηλό τους μισθό και με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να καθορίζουν την πολιτική τους, δεν είναι ανεξάρτητοι. Για τον λόγο αυτό εισηγηθήκαμε και στο παρελθόν στο Κράτος όπως επιβραβεύει αξιόλογους ερευνητές/δημοσιογράφους, με ένα είδος Pulitzer Prize (έστω 3-4 άτομα τον χρόνο) με βραβεία και με ποσά τουλάχιστον €20.000/χρόνο ο καθένας. Έτσι θα αποκτήσουν και αυτοί κάποια ανεξαρτησία που είναι τόσο χρήσιμη σε μια Δημοκρατία. Εδώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παραιτηθεί λόγω Watergate από μόνο δύο δημοσιογράφους, γιατί όχι και στην Κύπρο για τα καθημερινά και άλλα;

Για μας τους «ωριμότερους» που παρακολουθούσαμε την αστυνομική σειρά Κότζακ (Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τέλλυ Σαβάλλας) πριν κάποια χρόνια, τέλειωνε την σειρά λέγοντας “who loves you”? Ερωτούμε λοιπόν κατ’ επέκταση “who loves Cyprus”?

Επικοινωνία