Πρωτότυπες Δουλειές για Νέους και άλλους

Ιανουαρίου 27 2020

Μειώθηκε η ανεργία αγαπητοί μας αναγνώστες από το ποσοστό του 20% (2013) σε 7% σήμερα και παρατηρείται μια τάση συνεχούς μείωσης και ταυτόχρονα να διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις σε διάφορους τομείς, όπως στην οικοδομική βιομηχανία, π.χ. τεχνίτες (που να είναι πραγματικά η τέχνη τους), εργάτες, ξενοδοχειακή βιομηχανία και άλλους.

Παρόλο τούτου, γονείς, μας ζητούν κάποιες υποδείξεις με το τι θα ασχοληθούν επαγγελματικά τα παιδιά τους στην οικοδομική βιομηχανία, όχι όμως στα παραδοσιακά επαγγέλματα. Εμείς προσφέρουμε μια σκέψη σε Δουλειές για εκείνους που για τον ένα ή άλλο λόγο δεν επιθυμούν να σπουδάσουν ένα επάγγελμα που επιθυμούν οι γονείς, ενώ υποβάλλουμε κάποιες εισηγήσεις που να τους ταιριάζει στην δική τους ιδιοσυγκρασία και στο επιχειρηματικό ταλέντο τους. Όπως και να έχει το θέμα και για οποιαδήποτε Δουλειά, χρειάζεται κάποια βασική μόρφωση στο επάγγελμα που θα επιλέξει κάποιος, ενώ η προσωπικότητα και η καλή συμπεριφορά είναι βασικό προσόν επιτυχίας.

Όσο και να σας φαίνεται ότι οι πιο κάτω Δουλειές είναι χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου και κύρους, σας διαβεβαιώνουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων τα εισοδήματα είναι αξιόλογα και ξεπερνούν τα αρχικά εισοδήματα απόφοιτων πανεπιστημιακών σχολών, ενώ οι προοπτικές που παρουσιάζονται για αύξηση των εισοδημάτων είναι απεριόριστες και είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε πολύ καλές επιχειρήσεις υπό μορφή πολύπλευρων υπηρεσιών εταιρειών.

Με την χαλάρωση εργοδότησης σε σχέση με ξένους εργοδοτούμενους, περιλαμβανομένων και ξένων φοιτητών, υπάρχει προσφορά/δυνατότητα ξένων για τις πιο κάτω δουλειές ιδιαίτερα. Για εκείνους που επιθυμούν να έχουν μια ολοκληρωμένη επιχείρηση, αξίζει τον κόπο η μελέτη ως τέτοιες.

  • Πισίνες – Μια «περιφερειακή» δουλειά, είναι το τακτικό καθάρισμα πισίνας με γνώση για την τοποθέτηση χημικών, την χρήση χρονοδιακοπτών και επιλογή ωρών ρεύματος, την μηχανική αντίληψη για την καλή λειτουργία κλπ.
    Τώρα λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πισίνων προσφέρει τον ομαδικό καθαρισμό σε καθορισμένες περιοχές (1 άτομο που μπορεί να καθαρίζει 6 πισίνες/ημέρα και με κόστος τουλάχιστον €80-€90/μήνα (1 φορά την εβδομάδα ως ελάχιστο) πλέον τα χημικά, είναι αντιληπτό πόσο περιθώριο αυτό αφήνει. Εάν δε ο «καθαριστής-συντηρητής» κατέχει και κάποια θέματα μηχανολογικού ελέγχου (ή ο επιβλέπων αυτού), η χρέωση αυτή αυξάνεται. Σήμερα η Δουλειά αυτή είναι δυσεύρετη με την έλλειψη ποιοτικού προσωπικού σε πολλαπλά έργα για την εργοδότηση τους.
  • Κήποι – Ανεξάρτητα του μεγέθους του κήπου και με ιδιαίτερα αναφορά σε σχετικά άνετους μεγάλους κήπους με επίσκεψη ρουτίνας, η συντήρηση του κήπου, κόψιμο γρασιδιού, κλαδέματα κλπ από συνεργεία/άτομα που κατέχουν τα βασικά θέματα της κηπουρικής, είναι δύσκολο να εξευρεθούν. Σε κάποιο έργο μας από 8 κατοικίες, με πολύ μικρούς κήπους, η χρέωση είναι €300/μήνα ολόχρονα (χ8). Όχι άσχημη αμοιβή για επίσκεψη εργασίας 1 φορά κάθε 15 ημέρες.
  • Σκύλοι – Με τους χιλιάδες σκύλους που υπάρχουν και με την δική μας νοοτροπία «το βαριέμαι», περίπατο σκύλου, μπάνιο, ξενοδοχείο σκύλων (που στις πλείστες των περιπτώσεων περιλαμβάνουν και χρέωση φαγητών για σκύλους) είναι ένα καλό επάγγελμα ψηλού εισοδήματος. Ως παράδειγμα παραθέτουμε ότι για 2 σκύλους, το κόστος ξενοδοχείου/φαγητών κλπ πλέον μπάνιο είναι €200/μήνα (2 φορές τον μήνα), πλέον χρέωση €20/ημέρα για περίπατο (εάν βρεθεί το κατάλληλο άτομο). Νεαρός από την Λευκωσία, με πτυχίο νομικής από την Οξφόρδη, αλλά με αγάπη για τα σκυλιά, έχει πρόσφατα αρχίσει επιχείρηση που ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων κλπ, με το σχόλια του πατέρα του να είναι «επιτέλους ηρέμησε ο γιός μου και τα εισοδήματα του είναι αναπάντεχα ψηλά!!).
  • Μικρο-επιδιορθώσεις – Σχεδόν αδύνατον να εξευρεθεί συνεργείο που να καλύπτει μικρο-διορθώσεις γενικής μορφής, όπως μπογιατίσματα, διόρθωση ξυλουργικών, επιδιορθώσεις σε συσκευές (π.χ. κλιματιστικά, ψυγείο, τηλεόραση και άλλες οικιακές συσκευές) και με χρέωση 50%-100% επιπλέον της κανονικής χρέωσης – π.χ. για ένα ψυγείο στις Πλάτρες και για την συντήρηση του το ποσό ανέρχεται σε €200/χρόνο για επίσκεψη 10’ λεπτών (άνκαι η απόσταση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη).
  • Οδηγός αυτοκινήτου – Εάν για οποιοδήποτε λόγο επιθυμείτε υπηρεσία οδηγού με το δικό σας αυτοκίνητο, αλλά και με κατάλληλα άτομα, υπολογίστε ότι το κόστος σας θα είναι μεν πιο ακριβό κατά 30% από ένα κοινό ταξί, αλλά θα σας περιμένει απέξω ο οδηγός σας. Εντυπώσεις για τους ξένους της επιχείρησης σας και ιδιαίτερα για εκείνους που επιστρέφουν σπίτι τους με τα «ποτά τους».
  • Προσωπικός Chef – Εκτός από την όλη «όμορφη εικόνα» από μόνο του, η ετοιμασία φαγητού στο σπίτι σας, δεν είναι ευκολο-εύρετοι αυτοί οι chef με κάποιο ταλέντο. Σε πρόσφατη μας επίσκεψη σε φιλικό σπίτι το κόστος του chef ανήλθε σε €30/άτομο (+ κόστος φαγητού + ποτού). Συγκριτικά όχι πολύ ψηλό σε σχέση με επίσκεψη σε κάποιο εστιατόριο ποιότητας, ενώ ο νεαρός chef μας εξήγησε το recipe με μια εντυπωσιακή ευφάνταστη παρουσίαση του. Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ιδιαίτερα σε καλεσμένους από το εξωτερικό.
  • Πάρτυς (catering) - ΄Εχουν καταντήσει τέτοιο σπάνιο είδος οι ποιοτικοί οργανωτές στον τομέα του κατ’ οίκον οργάνωσης και παρόλης της ύπαρξης ορισμένων, ένας συγκεκριμένος οργανωτής στην Λεμεσό έχει επεκταθεί τώρα σε ευρεία μορφή στην Λευκωσία, Πρωταρά κλπ. Εξαιρετική εξυπηρέτηση με σούγλες κλπ – Κόστος γύρω στα €40/άτομο + ποτά (ο συγκεκριμένος οργανωτής έχει τόση πολύ δουλειά που τα πάρτυ οργανώνονται ανάλογα με το πότε έχει αυτός την δυνατότητα οργάνωσης και όχι πότε επιθυμεί ο ιδιοκτήτης).
  • Ξεναγοί ποιότητας για ειδικές ξεναγήσεις – Η χρήση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ποδήλατα για ξεναγήσεις εντός των πόλεων (ίδε Λονδίνο με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, Αυστρία Κλπ) είναι μια «νέα» εργασία που με την χρέωση €200/ημέρα (4 επιβαίνοντες) είναι μια εναλλακτική επιχείρησης ιδιαίτερα για ξεναγούς.

Μην πιστεύετε ότι ο νεαρός ή άλλως πως επαγγελματίας χρειάζεται να εκτελεί την εργασία από μόνος του. Χρειάζεται καλή οργάνωση και την εργοδότηση άλλων για την εκτέλεση, αλλά με τη συνεχή του επίβλεψη.

  • Άλλες ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις είναι και οι πιο κάτω:
    • Καθάρισμα γραφείων
    • Σιδέρωμα στο σπίτι ή σε κέντρο
    • Φυσιοθεραπευτές κατ’ οίκον
    • Πλύσιμο αυτοκινήτου κλπ στην κατοικία σας, έστω και με διπλάσιο κόστος
    • Ιδιωτικοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.
      Κλπ

Έχουμε λοιπόν κάποιες Δουλειές που δεν είναι άμεσα σχετικές με την οικοδομική βιομηχανία και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε 100% πως έχουμε τόσους ανθρώπους για το ΕΕΕ και που ασφαλώς οι λήπτες αυτοί (τουλάχιστον κατά 50%) προτιμούν να κάθονται στον καναπέ κλαίγοντας την μοίρα τους.

Επικοινωνία