Brace - Brace και ο Ιός

Ιουνίου 17 2020

Όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, οι αεροσυνοδοί μας περιγράφουν τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που το αεροπλάνο έχει πρόβλημα και μας εξηγούν ότι όταν ακούμε την φράση brace-brace, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη στάση και διαδικασία και σε περίπτωση που πρέπει να εγκαταλείψουμε το αεροπλάνο, τα φωτάκια πατώματος θα μας υποδεικνύουν τις εξόδους κινδύνου.

Αν και δεν βρισκόμαστε στο αεροπλάνο (με τους ίδιους όμως κινδύνους για την οικονομία), ο ιός έχει προκαλέσει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην αγορά ακινήτων. Τα διάφορα μέτρα πρόληψης που έχει αναλάβει το Κράτος έχουν ασφαλώς ως κύριο στόχο την προστασία των κατοίκων της Κύπρου, αλλά και την προστασία της οικονομίας της Κύπρου, η οποία μόλις έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Ελπίζουμε ότι ο ιός θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, άνκαι ουδείς γνωρίζει πότε – διάφοροι ειδικοί αναφέρονται σε σύντομο χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020, ενώ άλλοι στον επόμενο χρόνο (ίσως το 2021).

Είναι δεδομένο ότι η Κυπριακή οικονομία βασίζεται στον τουρισμό, ιδιαίτερα με τους πρόσφατους (2019) αριθμούς των 4.0 εκ. τουριστών. Όπως φαίνεται όμως τα δεδομένα σήμερα, δεν πρόκειται να πετύχουμε ούτε 2.0 εκ. αυτόν τον χρόνο, κάτι το οποίο και θα επηρεάσει την ανάπτυξη της οικονομίας πολύ πιο κάτω από το αρχικό αναμενόμενο ποσοστό του 3% (ίσως και ύφεση). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ανταγωνιστικές μας χώρες, σε θέματα τουρισμού, έχουν παρόμοιο πρόβλημα και έτσι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Θετικό(;) στοιχείο, αποτελεί, όπως πληροφορούμαστε, ότι σε ψηλές θερμοκρασίες ο ιός περιορίζεται και έτσι έχουμε και ένα προσόν σε κάποιο στάδιο με τις θερμοκρασίες των 40° (ας είναι και αυτό ένα προσόν παρόλης της δυσφορίας των ψηλών θερμοκρασιών).

Τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυβέρνηση (και πολύ σωστά) και με την απαγόρευση πτήσεων κλπ θα έχουν ασφαλώς το αντίστοιχο αρνητικό αποτέλεσμα στην αγορά από ξένους για ακίνητα στην Κύπρο και ιδιαίτερα εκείνους με στόχο τα διαβατήρια/βίζες, ενώ η αναμενόμενη μείωση των επενδύσεων και ο περιορισμός των μισθών, η κατάσταση που αρκετές εταιρείες θα καταλήξουν οικονομικά κλπ, θα προκαλέσει την μείωση της δυνατότητας των ντόπιων για αγορά (τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο) με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξηθεί από πλευράς της αγοράς για ενοικίαση παρά για αγορά, αυξάνοντας έτσι την ζήτηση για ενοίκια, ωθώντας τα ακόμη πιο πάνω, ιδιαίτερα σε οικιστικά διαμερίσματα για ντόπιους. Πρόσφατη αναφορά για τις πωλήσεις στο Χογκ-Κογκ έδειξε ότι οι εκπτώσεις που αναφέρονται τώρα είναι γύρω στο 20%, ενώ στο Ντουπάι, απλώς το ενδιαφέρον πάγωσε. Ο ιός λοιπόν σε συνδυασμό με τον «πόλεμο» του πετρελαίου μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας είναι επίσης σημαντικός που θα επηρεάσει τα εισοδήματα των Ρώσων (που αφορά την Κύπρο) και θα μειώσει τους πελάτες μας για ακίνητα εκ Ρωσίας περισσότερο (ο τουρισμός επιπλέον). Όσον αφορά την ζήτηση για ακίνητα και την κατ’ επέκταση την μείωση των τιμών, το ποσό μείωσης θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της κρίσης, ενώ ο ιός μαζί με την κατάσταση που έχει περιέλει η αγορά από τα διαβατήρια, είναι ότι το χειρότερο.

Στο στάδιο αυτό αναμένουμε ότι οι τιμές των ακινήτων προς πώληση θα μειωθούν (ανάλογα για πόση περίοδο αυτή η κατάσταση θα επικρατήσει) ενώ η εισήγηση που υπάρχει για νομοθετική μείωση των ενοικίων, είναι ένα πολύ δύσκολα εφαρμόσιμο μέτρο και άνκαι υπάρχουν σκέψεις για μείωση στο 10% περίπου, δεν αναμένεται να επηρεάσει διαίτερα το ενδιαφέρον για τα οικιστικά διαμερίσματα (υπάρχει πρόταση από διάφορα πολιτικά κόμματα να ανασταλεί η έξωση των κακοπληρωτών ενοικιαστών – τίποτα όμως το σίγουρο, άνκαι διαφωνούμε ότι στο τέλος-τέλος αυτή η πρόταση με όλη αυτή την «δυστυχία» της οικονομίας, θα επωφεληθούν οι κακοπληρωτές).

Είναι προσεκτό επίσης ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων με «εργασία κατ’ οίκον» δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων στο επιχειρείν, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κατά την άποψη μας είναι αμφίβολα τα θετικά αποτελέσματα (σε σχέση πάλι με το κόστος εργασίας), αλλά είναι μια πολιτική η οποία εφαρμόζεται και στην Κύπρο προ καιρού από αρκετές κυρίως ξένες εταιρείες και με τον τρόπο αυτό μειώνουν τόσο τον χώρο για τους εργαζόμενους, όσο και με πιο αποτελεσματική εργασία(;;). Αυτό ίσως να μειώσει την ζήτηση για γραφεία, ενώ η μη σύσφιξη των σχέσεων των εργαζομένων για την εργασία τους (bonding) είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Ασφαλώς, μετά τον ιό εποχή, θα μελετηθούν τα αποτελέσματα της κατ΄οίκον εργασίας και ανάλογα θα εφαρμοστούν στην μετά τον ιό εποχή. Θα αλλάξουν τα δεδομένα αγαπητοί μας αναγνώστες, θα εξελιχθεί και η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα είναι η απαρχή της κατ΄οίκον εργασίας, που σε κάποιο βαθμό θα υιοθετηθεί και στο μέλλον.

Παρόλης της προσπάθειας της Κυβέρνησης να περιορίσει τις επιδράσεις του πιο πάνω, αμφιβάλλουμε εάν η Κυβέρνηση έχει τα κότσια να το εφαρμόσει (ίδε πρόσφατο παράδειγμα των φοιτητών από την Βρετανία, τόσο με τις δηλώσεις των ιδίων των φοιτητών «να μας πιάσουν οι Τούρκοι», όσο και οι μητέρες που έτρεχαν πίσω από το λεωφορείο, επιβεβαιώνει την ανευθυνότητα μας (η πιθανή κατηγορία σε ορισμένους ιεράρχες επιπλέον), ενώ η ανεξέλεγκτη περιδιάβαση εκείνων που βρίσκονται υπό καραντίνα στις Πλάτρες και αλλού είναι το πιο επικίνδυνο.

Το «ευτύχημα» της όλης κατάστασης είναι η μη προβολή επί καθημερινής βάσης και σε όλα τα ΜΜΕ του Κυπριακού θέματος με τους ίδιους βαριεστημένους καλεσμένους να μας εξηγούν τα ίδια και τα ίδια.
Αυτό από μόνο του είναι μια αλλαγή για να ασχοληθεί η πολιτεία αυτή και με άλλα σοβαρά θέματα, με την ελπίδα ότι στην μετά ιό εποχή να πάρουν μια νέα κατεύθυνση και τα ΜΜΕ και ασφαλώς τα κόμματα και να ασχοληθούν με τους άστεγους, άνεργους και άλλα καθημερινά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Κύπρου.

Επικοινωνία