Περιβάλλον και Ανάπτυξη – Πράσινος Παράδεισος;

Ιουνίου 17 2020

Παρόλο που η Κύπρος καλύπτεται σε εμβαδόν 40% από δένδρα/δάση/θάμνους, βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω στην σοβαρή αναβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος. Προς τούτο η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας να ενθαρρύνονται τόσο οι πολίτες, όσο και οι Δήμοι κλπ να φυτεύουμε όσο περισσότερα δένδρα, εις μια προσπάθεια βοήθειας εναντίον της κλιματολογικής αλλαγής, είναι μια προσπάθεια προς την ορθή κατεύθυνση.

Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτό; Είναι δεδομένο ότι η ευαισθησία των πολιτών βρίσκεται σε αυξητική τάση για το περιβάλλον και προσέχουμε επίσης ότι στα διάφορα έργα ανάπτυξης περιλαμβάνεται και εκτεταμένη χρήση πρασίνου (από της μέχρι πρόσφατης προσέγγισης επίστρωσης κενού χώρου με τσιμέντο/άσφαλτο).

Είχαμε αναφερθεί προ 10 ετών και μετά κατ’ επανάληψη, ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί ανάπτυξη, θα πρέπει να περιλαμβάνει και δενδροφύτευση ως όρος της άδειας οικοδομής και μάλιστα με την υποχρέωση του developer/ιδιοκτήτη όπως συντηρεί τα δένδρα/χώρο πρασίνου για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την αποπεράτωση του έργου και η οποία υποχρέωση να συνοδεύεται με τραπεζική εγγύηση (ή εταιρική/προσωπική) με ελάχιστο ύψος δένδρων (βάσει της άδειας) 2.0 μέτρων. Η περίοδος αυτή των 3 ετών να ελέγχεται από τον αρχιτέκτονα του έργου και τα δένδρα (ύψος/κατάσταση/πότισμα κ.λπ.) και να μην εκδίδονται οι τίτλοι εκτός και εάν οι όροι της άδειας ακολουθούνται (ή την φύτευση πιο μεγάλων δένδρων – τώρα υπάρχουν έτοιμα) για μείωση της περιόδου των 3 ετών να υπάρχουν μεγάλα δένδρα έστω 3-4 μέτρα.

Η δενδροφύτευση/περιβάλλον και ιδιαίτερα για αναπτύξεις σε ήδη δασώδεις περιοχές και άλλες π..χ ελαιώνες που δένδρα κόβονται για την ανάπτυξη, με κάποιες εξαιρέσεις εμείς, δεν έχουμε ένσταση, φτάνει ο ιδιοκτήτης να προσθέτει στην ανάπτυξη του τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό δένδρων που απέκοψε, πλέον 30% αύξηση (εάν δεν υπάρχει χώρος να δίδεται αποζημίωση στο Κράτος/Δήμο κλπ με €χ/ανά δένδρο). Όπως έχουμε σήμερα, τα δένδρα τοποθετούνται εντός της οικοδομικής απόστασης των 3 μέτρων από το σύνορο και πάνω σε πεζοδρόμια (το τελευταίο έχει καταργηθεί, αλλά μόνο για τα δημόσια πεζοδρόμια).

Η φύτευση δένδρων, μικρών μεν αρχικά, αλλά μελλοντικά μεγαλώνουν, είναι δυνατόν να προκαλέσουν και διάφορα προβλήματα, όπως διακοπή ηλίου σε γείτονες, ως επίσης και θέας, κλαδιά που επεμβαίνουν σε ιδιοκτησία γείτονα, φύλλα που πέφτουν σε γειτονικά τεμάχια κλπ. Ορισμένα δένδρα όπως ευκάλυπτοι θα πρέπει να αποφεύγονται (οι ρίζες τους εισέρχονται στο αποχετευτικό σας σύστημα, ενώ έχουν και άλλα θέματα, όπως το σπάσιμο των κλαδιών κ.λπ.).

Για εμάς και στα έργα τα οποία διαχειριζόμαστε, τοποθετούμε κυρίως κυπαρίσσια (3 μέτρα ύψος από Ισπανία – κόστος €150/ένα, μόνο ορθόκλαδα), πεύκα σε περίπτωση μεγάλων τεμαχίων, ενώ η τοποθέτηση ελιών, χαρουπιών, ανάλογα της περιοχής/του τοπικού περιβάλλοντος, είναι ότι το καλύτερο και διότι τα πιο πάνω δένδρα χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και νερό. Για εκείνους που έχουν κατοικίες πλησίον της παραλίας, δένδρα όπως φρουτόδενδρα, ακόμη και εξωτικά, όπως παπάγια, φοινικιές κ.λπ., είναι μεν ωραία σε εμφάνιση, αλλά χρειάζονται συντήρηση/πότισμα, ενώ κατ’ εμάς ο βασιλιάς αυτών των εξωτικών δένδρων είναι η φλαμπουαγιάν (μεγάλα κλαδιά/φυλλοβόλο, χρειάζεται χώρο) – ίδε Λεμεσό ιδιαίτερα. Εάν δεν έχετε την ευχέρεια χώρου/κόστους, περιορίστε την χρήση δένδρων σε μη φυλλοβόλα, ενώ οι ωραιότατες βουκαμβίλιες, με τα φύλλα τους, χρήζουν συστηματικού καθαρισμού/περιποίησης.

Εάν έχετε πισίνα, προσέξετε την τοποθέτηση δένδρων, όχι μόνο λόγω της σκίασης, όσο και τα φύλλα που καταλήγουν στην πισίνα. Ταυτόχρονα η χρήση φρουτόδενδρων προσφέρει μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση στους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα σε ξένους που έχουν το όνειρο τους να παράγουν οι ίδια τα λεμόνια/πορτοκάλια τους.

Βέβαια η δημιουργία αυτού του δικού σας πράσινου παράδεισου, χρήζει και χρήμα και κόπο εκ μέρους σας. Εάν πάρουμε ως ένα παράδειγμα μονάδας γηπέδου εμβαδού ±1.000 τ.μ., υπολογίστε με τα πιο πάνω ένα κόστος γύρω στις €3.000, ενώ εάν εγκαταστήσετε διάτρηση/σύστημα ποτίσματος κ.λπ., το κόστος αυξάνει σε €5.000. Για τους νεότερους, με χρήση και δική τους εργασία, το κόστος σίγουρα μειώνεται, αλλά να είστε βέβαιοι ότι οτιδήποτε φρούτα παράγετε στον κήπο σας, σας κοστίζουν 3-4 φορές από εκείνα που αγοράζετε στις υπεραγορές.

Σε έργο μας υπό διαχείριση στο Πισσούρι, πλησίον της παραλίας, όπου «ότι φυτεύσεις πιάνει», οι ενδιαφερόμενοι ξένοι μας αγοραστές ενθουσιάστηκαν με την φύτευση μας (ως μέρος της τιμής πώλησης) λεμονιών, που συνεχίζουν μετά από 8 χρόνια να μας αποστέλλουν φωτογραφίες. Έτσι κάθε χρόνο δίδουμε στους συμμετέχοντες ένα κύπελο Best Producer of the Year, ενώ οι Ρώσοι μας αγοραστές προτίμησαν τα εξωτικά φρουτόδενδρα (ιδιαίτερη έμφαση στο παπάγια). Ένα θέμα στο που φυτεύει κάποιος δένδρα και έτσι έχουμε εφαρμόσει περιορισμούς που αφορούν την θέα σε γείτονες (με πληρεξούσιο εκ μέρους μας να τα κόβουμε μέχρι το ύψος που δεν ενοχλεί), ενώ στα πεζοδρόμια τοποθετήσαμε κυπαρίσσια (ποτίζονται από τον βιολογικό σταθμό) και τώρα με εμπλουτισμό των κοινόχρηστων με βουκαμβίλιες (πρόβλημα τα φύλλα, αλλά ότι το καλύτερο το χρώμα).

Για εκείνους που πιστεύουν ότι «θεωρητίζουμε» έχουν λάθος, διότι τα πιο πάνω προέρχονται από τις εμπειρίες μας, ενώ να είστε βέβαιοι αγαπητοί μας αναγνώστες ότι, ό,τι επενδύσετε σε πράσινο (αποφύγετε τα γρασίδια, λουλούδια που έχουν αυξημένη συντήρηση και την ανυπαρξία κατοίκων κατά μεγάλες περιόδους), προσθέτει στην αξία του ακινήτου τουλάχιστον κατά 10% και στην ευκολία πώλησης τους, ενώ στον ιδιοκτήτη η δική του δημιουργία ενός Πράσινου Παράδεισου, του προσφέρει ηρεμία ψυχής και σωματική εξάσκηση.

Επικοινωνία